La mà i el cervell - La mano y el cerebro

30.04.2015 00:04

(traducción en castellano abajo)

"Mai donis a la ment més del que dones a la mà" Maria Montessori

El reconeixement de Montessori del rol de la mà en el desenvolupament de la intel·ligència humana és únic. En l'infant, són les accions de la mà guiades per l'intel·lecte el que creen un feedback d'informació: la mà comunica al cervell, el cervell guia la mà, la mà descobreix més informació i la comunica de nou al cervell. Montessori va descobrir el rol de la mà de l'infant en el desenvolupament de la intel·ligència per observació intuïtiva. Més tard, va utilitzar el seu descobriment emfatitzant la importància de la mà com a eina educativa. 

Per a què serveix la mà? Quin ús li dona l'infant? Al principi, és una eina poc desenvolupada i segueix moviments imprecisos. El bebè només pot sentir textures i la sensació del seu dit a la boca. Més endavant, el nivell d'habilitat muscular i coordinació iguala el nivell de desenvolupament cerebral i la mà i el cervell treballen junts.

Amb dos mesos el bebè encara no pot moure el "braç-mà" (es mouen conjuntament) intencionadament. No serà entre els tres i els cinc mesos quan ho començarà a fer: agafarà un objecte per rebre la informació que li dona aquest i l'enviarà al cervell. Li em d'oferir sonalls o mòbils que pugui agafar i moure. Un exemple seria una anella de fusta agafada per una cinta elàstica.

La prensió també anirà evolucionant: al principi només utilitza quatre dits sense moure el dit gros i amb el temps començarà a fer el moviment de prensió i podrà agafar objectes petits i dur-los a la boca. L'infant haurà de perfeccionar aquest moviment mitjançant la repetició i la pràctica.

Entre els nou i deu mesos, els seus dits seran molt útils i seguiran moviments precisos. Una joguina que podem oferir a un infant d'aquesta edat és una capsa amb quatre bolles encaixades en forats per colpejar amb un martell. 

Aquestes són altres objectes Montessori per desenvolupar la precisió de la mà.

I aquest per la prensió.

A l'edat de 15 mesos l'infant està preparat per "copiar" les accions de l'adult: el seu cervell està preparat, les seves mans estan lliures per treballar, i les seves tendències humanes el condueixen a contribuir a la seva vida familiar. Per què no, en lloc de col·locar al nen davant la televisió, envoltat de joguines de plàstic i jocs mecànics, els deixem col·laborar en el treball diari dels adults? Montessori ens explica que deixant l'infant participar en aquests treballs es desenvolupa el feedback mà-cervell. Els exercicis de vida pràctica desenvolupa al màxim les seves habilitats, construeixen la seva intel·ligència, aprofundeix la seva concentració i els dona una nova apreciació de les seves capacitats.

La mano y el cerebro

"Nunca des a la mente más de lo que das a la mano" María Montessori

El reconocimiento de Montessori del rol de la mano en el desarrollo de la inteligencia humana es único. En el niño, son las acciones de la mano guiadas por el intelecto lo que crean un feedback de información: la mano comunica al cerebro, el cerebro guía la mano, la mano descubre más información y la comunica de nuevo al cerebro. Montessori descubrió el rol de la mano del niño en el desarrollo de la inteligencia por observación intuitiva. Más tarde, utilizó su descubrimiento enfatizando la importancia de la mano como herramienta educativa.

Para qué sirve la mano? Qué uso le da el niño? Al principio, es una herramienta poco desarrollada que sigue movimientos imprecisos. El bebé sólo puede sentir texturas y la sensación de su dedo en la boca. Más adelante, el nivel de habilidad muscular y coordinación iguala el nivel de desarrollo cerebral y la mano y el cerebro trabajan juntos.

Con dos meses, el bebé aún no puede mover el "brazo-mano" (se mueven conjuntamente) intencionadamente. No será entre los tres y los cinco meses cuando lo empezará a hacer: cogerá un objeto para recibir la información que éste le da y lo enviará al cerebro. Le debemos ofrecer sonajeros o móviles que pueda coger y mover. Un ejemplo sería una anilla de madera cogida por una cinta elástica.

La prensión también irá evolucionando: al principio sólo utiliza cuatro dedos sin mover el dedo gordo y con el tiempo empezará a hacer el movimiento de prensión y podrá coger objetos pequeños y llevarlos a la boca. El niño tendrá que perfeccionar este movimiento mediante la repetición y la práctica.

Entre los nueve y diez meses, sus dedos serán muy útiles y seguirán movimientos precisos. Un juguete que podemos ofrecer a un niño de esta edad es una caja con cuatro bolas encajadas en agujeros para golpear con un martillo.

Estas son otros objetos Montessori para desarrollar la precisión de la mano.

Y este para la prensión.

A la edad de 15 meses el niño está preparado para "copiar" las acciones del adulto: su cerebro está preparado, sus manos están libres para trabajar, y sus tendencias humanas lo conducen a contribuir a su vida familiar. Por qué no, en lugar de colocar al niño ante la televisión, rodeado de juguetes de plástico y juegos mecánicos, los dejamos colaborar en el trabajo diario de los adultos? Montessori nos cuenta que dejando al niño participar en estos trabajos se desarrolla el feedback mano-cerebro. Los ejercicios de vida práctica desarrolla al máximo sus habilidades, construyen su inteligencia, profundiza su concentración y les da una nueva apreciación de sus capacidades.